1.Swadeshi Movement started in which year ?
Ans:1905
2.Who was Called Lokmanya ?
Ans:Bal Gangadhar Tilak
3.Who started home rule league ?
Ans:Annie besant
4.Mohammad bin Tughlaq shifted his capital from delhi to ....
Ans:Daulatabad
5.How many Upanishads are there in Hinduism ?
Ans:108
6.Who was the First European to reach India by Sea ?
Ans:Vasco da gama
7.Who wrote Janaganamana ?
Ans:Rabindra nath Tagore
8.Who wrote Vande mataram ?
Ans:Bankim Chandra Chatopadhyay
9.Who founded Arya samaj ?
Ans:Dayananda Saraswathi
10.Quit India Movement is also called as ?
Ans:August Kranti
11.In whih year Ibrahim lodi defeated in Panipat battle ?
Ans:1526
12.Which Mughal Emperor built Red Fort ?
Ans:Shah jahan
13.Azad hind Fauj formed in which year ?
Ans:1942
14.Name of First Governor General of India ?
Ans:Warren Hastings
15.In which year Arya samaj founded ?
Ans:1875
16.Who established Mughal Empire in India?
Ans:Babar
17.When was the Present Coinage System of India introduced?
Ans:1957
18.Swadeshi Movement started in which year ?
Ans:1905
19.Who was Called Lokmanya ?
Ans:Bal Gangadhar Tilak
20.Who started home rule league ?
Ans:Annie besant