1.Which of the following was the theme of World Health Day 2018?
Ans:Universal Health Coverage
2.From which State was AFSPA withdrawn by the Govt after about 27 years in April 2018?
Ans:Meghalaya
3.Who won the gold medal in women's singles badminton in Commonwealth Games 2018?
Ans:Saina Nehwal
4.DARPAN is a digitization project launched by which of the following departments?
Ans:Posts
5.Which film has been awarded the National Award for the Best Popular Film for 2017?
Ans:Dhappa
6.Which state banned single use plastic water bottles in all government offices?
Ans:Haryana
7.Which beach has got Asia's the first 'Blue Flag' certification?
Ans:Chandrabhaga
8.In Telangana the number of villages are high in?
Ans:Badradri Kothagudem
9.Who was the founder of the Ikshvakus family?
Ans:Vasisthaputra Sri Santamula
10.Who is the author of Tariq-e-Ferishta ?
Ans:Ferishta
11.The science that deals with the study of inscriptions in known as.
Ans:Epigraphy
12.Who constructed Kailasanatha temple at Ellora ?
Ans:Krishna - I
13.Which of the following schemes was launched by Govt. of India for school children?
Ans:Mid Day Meal
14.Which city known as Electronic city of India?
Ans:Bengaluru
15.Which planet takes maximum time for one revolution ?
Ans:Mars
16.Which is the largest cement producing state in India?
Ans:Andhra Pradesh
17.Dandi March is associated with .....
Ans:Civil Disobedience Movement
18.Who was the last governor general of India?
Ans:Chakrabarty Rajagopalachari
19.Which mineral is known as 'Black Gold' ?
Ans:Coal
20.Which is the period of rapid growth of India's population ?
Ans:1951–1981