Indian history Bits

1.Swadeshi Movement started in which year ?

Ans:1905

2.Who was Called Lokmanya ?

Ans:Bal Gangadhar Tilak

3.Who started home rule league ?

Ans:Annie besant

4.Mohammad bin Tughlaq shifted his capital from delhi to ....

Ans:Daulatabad

5.How many Upanishads are there in Hinduism ?

Ans:108

6.Who was the First European to reach India by Sea ?

Ans:Vasco da gama

7.Who wrote Janaganamana ?

Ans:Rabindra nath Tagore

8.Who wrote Vande mataram ?

Ans:Bankim Chandra Chatopadhyay

9.Who founded Arya samaj ?

Ans:Dayananda Saraswathi

10.Quit India Movement is also called as ?

Ans:August Kranti

11.In whih year Ibrahim lodi defeated in Panipat battle ?

Ans:1526

12.Which Mughal Emperor built Red Fort ?

Ans:Shah jahan

13.Azad hind Fauj formed in which year ?

Ans:1942

14.Name of First Governor General of India ?

Ans:Warren Hastings

15.In which year Arya samaj founded ?

Ans:1875

16.Who established Mughal Empire in India?

Ans:Babar

17.When was the Present Coinage System of India introduced?

Ans:1957

18.Swadeshi Movement started in which year ?

Ans:1905

19.Who was Called Lokmanya ?

Ans:Bal Gangadhar Tilak

20.Who started home rule league ?

Ans:Annie besant