41.India has become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and development(EBRD). The headquarters of the EBRD is located in
Ans:London
42.Which state govt has announced "Mukhyamantri Mahila Kosh " Scheme under which unmarried women above 50 years of age will be given pension?
Ans:Madhya Pradesh
43.The name of Manu Bhaker is associated with which of the following games? He won a gold medal in the game recently.
Ans:Shooting
44.In 2017, the India-China bilateral trade reached.
Ans:$84.44billion
45.The RBI has imposed a penalty of Rs50 mn on which of the following payments bank for violating operating guidelines and know your Customer(KYC) norms?
Ans:Airtel payments bank
46.The Central Govt has set up a steering committee to go into various issues relating to Fintech space in India. The committee will be headed by the Economic Affairs Secretary
Ans:Subhash Chandra Garg
47.Who among the following was arrested in the much hyped "INX media" case recently? he is accused of influencing the finance ministry officials for obtaining FIPB clearance for Indrani and Peter Mukerj
Ans:Karti Chidambaram
48.Telugu Desam Party(TDP) withdrew its ministers Ashok Gajapathi Raju and YS Chowdhary from the Union cabinet recently. Raju was Civil Aviation Minister while Chowdhary was Minister of State for
Ans:Science and Technology
49.An FPO is the issuance of shares to investors by a public company that is currently listed on a stock market exchange. What does the letter "F" denote in the term FPO?
Ans:Follow-on
50.The RBI has imposed a monetary penalty of Rs 40 lakh on which bank for non-compliance with its directions on detection and impounding of counterfeit notes?
Ans:SBI
51.Who among the following has started a new venture investment fund called "10100" to invest in emerging technologies in countries such as India and China?
Ans:Travis Kalanick
52.The Pench National Park is situated in Seoni and Chhindwara districts of which of the following states?
Ans:Madhya Pradesh
53.The world wildlife Day is observed every year on
Ans:03 Mar
54.Under the RBI Act, 1934, the RBI is required to pay the govt its surplus after making provision for
Ans:contribution to staff and superannuation fund,depreciation in assets, bad and doubtful debts
55.The RBI imposed a monetary penalty of Rs 40 lakh on which bank for non-compliance with its directions on direction and impounding of counterfeit notes?
Ans:SBI
56.Public sector banks have begun to rationalise their overseas operations. Which of the following banks has the largest number of overseas branches(52)?
Ans:State Bank of India
57.The Buddhist Community in Which of the following states celebrated the silver jubilee of the "Losar Festival" at the Nyokum Lapang Ground recently?
Ans:Arunachal Pradesh
58.Raut Nacha is a traditional folk dance usually done by Yadavs as a symbol of worship to Lord Krishna. This dance form is popular in
Ans:Chhattisgarh
59.Who among the following has won the 2018 Pritzker Architecture Prize, the Nobel equivalent for the field?
Ans:Balkrishna Doshi
60.Which of the following refers to a sustained decline in the price level of goods and services?
Ans:Deflation