General awareness Bits

101.Who was the first Indian Governor General after Lord Mountbatten?

Ans:C. Rajagopalachari

102.Jaws are absent in

Ans:Protochordates

103.The two metal ions that cause hardness to water are ...

Ans:Calcium and Magnesium

104.The Kharif crops are harvested in ....

Ans:October - November

105.The Chinese pilgrim visited India during the reign of Harshavardhana was

Ans:Hiuen Tsang

106.The Members and Chairman of the Union Public Service Commission, are appointed by the ...

Ans:President of India

107.The Temperate grasslands of North America are known as:

Ans:Prairies

108.An ant can see the objects all around it due to the presence of:

Ans:Compound eyes

109.Symptoms of Jaundice occur mainly due to disorder and malfunction of:

Ans:Liver

110.The rapid sliding of large masses of bed rocks is called .......

Ans:Landslide

111.The income of indians working abroad are a part of

Ans:net domestic products of India

112.Which Indian industry is employing large number of workers?

Ans:Iron & Steel Industry

113.Cross demand expresses the functional relationship between

Ans:demand and prices of related commodities

114.Third stage of law of Vartable Proportion is called

Ans:negative returns

115.To which category right to vote belongs?

Ans:Political Rights

116."Residuary powers" under the Indian Constitution means

Ans:The powers, which have not been specifically enumerated in the Union List, State List and Concurren

117.Which dynasty immediately succeeded the Maurya dynasty and ruled Magadha kingdom?

Ans:Sunga

118.How many members are nominated by the President to Rajya Sabha?

Ans:12

119.The Chairman of the Public Accounts Committe of the Parliament is appointed by

Ans:Speaker of Lok Sabha

120.In which House, is the Presiding Officer, not a member of that HOuse?

Ans:Lok Sabha