Indian history Bits

21.Mohammad bin Tughlaq shifted his capital from delhi to ....

Ans:Daulatabad

22.How many Upanishads are there in Hinduism ?

Ans:108

23.Who was the First European to reach India by Sea ?

Ans:Vasco da gama

24.Who wrote Janaganamana ?

Ans:Rabindra nath Tagore

25.Who wrote Vande mataram ?

Ans:Bankim Chandra Chatopadhyay

26.Who founded Arya samaj ?

Ans:Dayananda Saraswathi

27.Quit India Movement is also called as ?

Ans:August Kranti

28.In whih year Ibrahim lodi defeated in Panipat battle ?

Ans:1526

29.Which Mughal Emperor built Red Fort ?

Ans:Shah jahan

30.Azad hind Fauj formed in which year ?

Ans:1942

31.Name of First Governor General of India ?

Ans:Warren Hastings

32.In which year Arya samaj founded ?

Ans:1875

33.Who established Mughal Empire in India?

Ans:Babar

34.When was the Present Coinage System of India introduced?

Ans:1957

35.In which year did India gain independence?

Ans:1947

36.Who was the first Prime Minister of independent India?

Ans:Jawaharlal Nehru

37.The Battle of Plassey was fought in which year?

Ans:1757

38.Who founded the Indian National Congress?

Ans:A. O. Hume

39.In which year was the Indian National Congress founded?

Ans:1885

40.Who is known as the "Iron Man of India"?

Ans:Sardar Vallabhbhai Patel