General studies Bits

141.The Chadha Cup is related to which game?

Ans:Badminton

142.What is the chemical formula of Acetic acid ?

Ans:CH3COOH

143.Which lens is used to correct near-sightedness ?

Ans:Concave lens

144.When was the French East India Company set up?

Ans:1664

145.Who is the founder of Space-X ?

Ans:Elon Musk

146.In the game of chess, which animal does a rook represent?

Ans:Elephant

147.Who is popularly known as 'Waterman of India' ?

Ans:Dr. Rajendra Singh

148.What is the capital of India ?

Ans:New Delhi

149.What is the national flower of India ?

Ans:Lotus

150.What is the national anthem of India ?

Ans:Jana Gana Mana

151.What is the longest river of India ?

Ans:Ganges

152.What is the name of the desert in India ?

Ans:Thar Desert

153.What is the fastest land animal ?

Ans:Cheetah

154.What is the name of the planet closest to the sun ?

Ans:Mercury

155.What is the name of the hardest natural substance on earth ?

Ans:Diamond

156.What is the name of the gas that plant need for photosynthesis ?

Ans:Carbon dioxide

157.Who invented the telephone ?

Ans:Alexander Graham Bell

158.What is the name of the chemical symbol for gold ?

Ans:Au

159.What is the chemical formula for water ?

Ans:H2O

160.Who developed the theory of relativity ?

Ans:Albert Einstein