General studies Bits

81.A clock reads 10.30. If hours hand points to East, In what direction minutes hand points?

Ans:North-West

82.Find the wrong number in the series-3,6,11,17,27,38

Ans:17

83.Using a rocket engine made through indigenous technology, ISRO placed 2211 kg INSAT3DR satellite in orbit in September 2016. The name of the engine is :

Ans:CRYOGENIC

84.Who is called as the father of India Space Programmer ?

Ans:Vikram Sarabhai

85.HIB vaccine was prepared by Serum Institute of India. Where is it locked?

Ans:Pune

86.Summits of Western Ghats are covered with

Ans:Laterite Soils

87.Kanyakumari is located

Ans:North of the Equator

88.Which of the following two districts are not covered by Pranahita- Chevella lift irrigation scheme?

Ans:Khamman- Mahbubnagar

89.Alisagar Deer Park is located in the district of

Ans:Nizamabad

90.The most extensive soil cover of Telangana State

Ans:Red Soil

91.According to the 2011 Census data, the most literate state after Kerala is

Ans:Tripura

92.Nick name of the Jamaican sprinter Usain Bolt who created an unprecedented record in Rio Olympics 2016 is

Ans:Lightning Bolt

93.Which of the following rivers is the tributary of the Cauvery river?

Ans:Amaravathi, Hemavathi, Shimsha.

94.Legendary Boxer Muhammad Ali, considered as the greatest of all time passed away recently. He was a national of

Ans:USA

95.Who is the recently elected Prime Minister of Nepal?

Ans:Pushpakumar Dahal Prachanda

96.Which of the following States became the First State in India to lunch DNA Index System (DIS) for DNA profiling of criminals.

Ans:Andhra Pradesh

97.India has successfully test-fired the Surface to Air missile Barak-8 recently. This missile has been developed in collaboration with

Ans:Israel

98.Which of the following is the nearest meaning of the word 'IMMINENT'?

Ans:Likely to happen very soon

99.Identify the word that is not close to the meaning of 'LETHARGY'

Ans:Vivacious

100.I should not get up early tomorrow_____?

Ans:Should I