General studies Bits

281.The economist from Osmania University who later became the Governor of Reserve Bank of India

Ans:Y. Venugopal Reddy

282.The Governor of a State is accountable for all his actions to

Ans:The President

283.Who convenes the joint sessions of the Lok Sabha and Rajya Sabha

Ans:The President

284.The minimum age at which a person can be appointed as Prime Minister of India is

Ans:25 years

285.The Counil of Ministers is collectively responsible to

Ans:The Lok Sabha

286.The Vice President is the Ex-officio chairman of

Ans:The Rajya Sabha

287.The electoral symbol of Aam Admi Party (AAP)

Ans:Broomstick

288.Which State Assembly in India has highest number of seats?

Ans:Uttar Pradesh

289.How many states in India have bicameral legislatures?

Ans:4.7

290.Who Conducts elections for Panchayati Raj Institutions?

Ans:Autonomous State Election Commission

291.Which of the following is a Biodegradable organic Chemic

Ans:

292.Which of the following is a Biodegradable organic Chemical substances

Ans:Garbage

293.The highest moisture content is in which of the following

Ans:Agriculture Waste

294.Sound above what level (in decibles) is considered hazardous noise pollution?

Ans:80

295.Disasters can be categorised into various types on the basis of

Ans:Loss of human life they result

296.The tern Tsunami is derived from

Ans:Japan

297.Largest public sector bank in India among the following is

Ans:State Bank of India

298.Among the following, the major beneficiary state due to the implementation of green revolution in 1960s was

Ans:Punjab

299.The slogan "Palle Palle Pattala Paiki" has been used during which of the following agitation?

Ans:Sakala Janula Samme

300.The first student who first committed suicide during the later phase of Telangana Movement?

Ans:Srikanta Chary