General studies Bits

261.The world's largest Charkha or spinning wheel was unveiled recently at which place?

Ans:Indira Gandhi International Airport

262.Sardar Sarovar dam is in the state of

Ans:Gujarat

263.Which state is major producer of gold

Ans:Karnataka

264.One of the most prominent food crops highly produced in India during 2011-12 was

Ans:Paddy

265.Kaziranga wildlife reserve is in

Ans:Asom

266.Lakhnavaram Project is located in the following district of Telangana state?

Ans:Acharya Jayashankar Bhupalpally

267.National Academy of Agricultural Research Management(NAARM) is situated at

Ans:Rajendranagar, Hyderabad

268.Which of the following power plant is generating Solar Power under TSGENCO?

Ans:Jurala Solar Power Plant

269.The first Sponge Iron Plant was established in Telangana State at

Ans:Palvancha of Bhadradri Kothagudem district

270.Yamuna Express highway links

Ans:Greater Noida & Agra

271.Who was the founder of Forward Block Party?

Ans:Subhash Chandra Bose

272.With whose effort, the Window Remarriage Act was enacted during the British period?

Ans:Ishwar Chandra Vidyasagar

273.Who started the modern local self Government during the British period?

Ans:Lord Rippon

274.Who from the following was Not a member of Cabinet Mission?

Ans:Lord Atlee

275.The first satyagraha campaign of Gandhiji was started in India at

Ans:Champaran

276.Hunter Committee was appointed by the British to probe into the

Ans:Jallianwala Bagh tragedy

277."Do or die" was one of the most powerful slogans of India's freedom struggle. Who gave it?

Ans:M.K. Gandhi

278.The movement that came to an abrupt end due to the Chauri Chaura incident was the

Ans:Non-Coopeation Movement

279.The Telangana State Industrial Policy frame work will be driven by the slogan

Ans:Innovation, Research, Inclusiveness

280.Who among the following the chairman of BC commission of Telangana State in 2016?

Ans:B.S.Ramulu