General studies Bits

241.Which planet takes maximum time for one revolution ?

Ans:Mars

242.Which is the largest cement producing state in India?

Ans:Andhra Pradesh

243.Dandi March is associated with .....

Ans:Civil Disobedience Movement

244.Who was the last governor general of India?

Ans:Chakrabarty Rajagopalachari

245.Which mineral is known as 'Black Gold' ?

Ans:Coal

246.Which is the period of rapid growth of India's population ?

Ans:1951–1981

247.Which is the oldest Veda ?

Ans:Rigveda

248.Who is the prime minister of india?

Ans:Narendra Modi

249.'Barren Island' which is the only active Volcano in India is situated in which part of India?

Ans:Andaman-Nicobar

250.American Presidential Elections are held at, every_____years

Ans:4

251.who is the First Women appointed recently as the Director General of the sashastra seema Bal (SSB)?

Ans:Archana Ramasundaram

252.Who is the President of cuba at present?

Ans:Raul castro

253.What is the present name of the BRICS Development Bank?

Ans:New Development Bank

254.Which film was selected as the Best Picture in the 87th Academy(Oscar) Awards for the year 2014?

Ans:Birdman

255.The Nuclear Security Summit, 2016 was held at

Ans:Washington DC

256.What is "BHIM"/

Ans:It is a re-branded version of UPI and USSD

257.Suvidha(e) prepaid card has been launched by

Ans:UCO Bank

258.An International conference for deliberating on the Israel-palestine dispute was held in which of the following city in the month of January, 2017

Ans:Paris

259.The 104th Indian Science Congress was held at

Ans:Tirupati

260.Jallikattu, a traditional sport was in the news in January, 2017. It has its roots in the state of

Ans:Tamilnadu