General awareness Bits

161.The Laser is a beam of radiations which are

Ans:Coherent and monochromatic

162.Centigrade and Fahrenhelt temperatures are the same at

Ans:-40°

163.An example of heterocyclic compound is

Ans:Furan

164.In electro-refining, the pure metal is deposited on

Ans:Cathode

165.The deciduous trees will

Ans:Shed their leaves every year

166.Identify the DBMS among the following

Ans:PL/SQL

167.The database in which records are organised in a tree-like structure is

Ans:Hierarchical database

168.Natural rubber is a polymer of

Ans:Isoprene

169.The endangered species are listed in what color data book?

Ans:Red

170.Which country won the maximum number of medals in the Asian Athletic Championships held in Pune recently?

Ans:China

171.which country will host the next world Cup Football in 2014?

Ans:Brazil

172.Who is the author of the book "The State of the Nation"?

Ans:Fall S. nariman

173.Which union Territory in India has four districts but none of its districts has a common boundary with its other districts?

Ans:Puducherry

174.The Ketbul Lamjao, the only floating national Park in the world is in

Ans:Manipur

175.Production of a commodity mostly through the natural process is an activity of

Ans:primary Sector

176.The law of demand is based on

Ans:consumer's preference

177.Who said "Rama Rajya through Grama Rajya"?

Ans:Mahatma Gandhi

178.Where do we find the ideals of Indian democracy in the Constitution?

Ans:The Preamble

179.Comptroller and Auditor General of India is appointed by the

Ans:President

180.Which Article of the Indian Constitution directs the State Governments to organize Village Panchayats?

Ans:Article 40