General awareness Bits

141.The Union territory of Puducherry does not have a common boundary with

Ans:Karnataka

142.Goods which are meant either for consumption or for investment are called

Ans:Final goods

143.Variation in Cash Reserve ratio and Open Market Operations are instruments of

Ans:Monetary policy

144.Who said "Man is a social animal"?

Ans:Aristotle

145.The President of India has the discretionary power to

Ans:Appoint the Prime Minister

146.The script of the Indus Valley Civization is

Ans:Undeciphered

147.Which one of the following literary pieces was written by krishna Devaraya?

Ans:Amukta Malyada

148.Name three important forms of Satyagraha

Ans:Non-cooperation, civil disobedience and boycott

149.The "Grand canyon" is on the river

Ans:Colorado

150.When the East India Company was formed, the Mughal emperor in India was

Ans:Akbar

151.The highest waterfall of India is in the state of

Ans:Karnataka

152.Soil which is prone to intensive leaching due to rain is called

Ans:Laterite

153.The formation of 'Mushroom rock ' in desert region is an example of

Ans:Abrasion

154.Hydroponics is a method of culture of plants without using

Ans:Soil

155.The non-green heterotrophic plants of plant kingdom are

Ans:Fungi

156.Which gland in the human body regulates the secretion of hormones from the pituitary gland?

Ans:Hypothalamus gland

157.The old and worn-out red blood corpuscles are destroyed in

Ans:Spleen

158.Subtropical high pressure belts are otherwise called

Ans:Horse lattudes

159.Self pollination will lead to

Ans:inbreeding

160.Ohm's law is valid in case of

Ans:conductor