General awareness Bits

261.Which of the following has become the first country to issue its own sovereign cryptocurrency in order to boost the economy?

Ans:Venezuela

262.Who among the following won the 'best director award' for The Shape of water at the 90th Annual Academy Awards(Oscars 2018)?

Ans:Guillermo del Toro

263.Khandoli Dam is situated in which of the following states? it is also an important tourist spot in the state.

Ans:Jharkhand

264.Kempegowda International Airport is the name of the international airport situated in the city of

Ans:Bengaluru

265.The headquarters of the Animal Welfare Board of India(AWBI) has been shifted from Chennai to

Ans:Ballabhgarh, Haryana

266.Which of the following is not a good conductor of electricity?

Ans:Dry Air

267.What name is given to the device which automatically cuts off the electricity supply during short-circuiting in household wiring?

Ans:Miniature Circuit Breaker

268.Which of the following is an example of Chemical reaction?

Ans:Ripening of fruits, Burning of wood, Rusting of iron

269.'Feeding on solid food' is known as

Ans:Holozoic Nutrition

270.Which of the following types of energy is used by living organism to perform vital life process?

Ans:Chemical Energy

271.Which of the following types of energy is used by living organism to perform vital life process?

Ans:Chemical Energy

272.Under the Parliamentary system of Government prescribed by the Constitution, who is the Constitutional head of the state?

Ans:The Governor of the State

273.Portfolio investment in India comes under the regulatory powers of

Ans:SEBI

274.Which of the following Harappan sites is located on the banks of river Dasht?

Ans:Sutkagendor

275.Which one of the following 10 principles were prescribed by Lord Buddha?

Ans:Love

276.Which of the following Epics was not composed during the Gupta period?

Ans:Ramayana

277.Who amongst the following Englishmen,first translated Bhagavad Gita into English?

Ans:Charles Wilkins

278.Dandi March is associated with

Ans:Civi disobedience movement

279.Who was the last governor general of India?

Ans:Chakrabarty Rajagopalachari

280.Which of the following Presidents of India used the pocket veto?

Ans:Zail Singh