General awareness Bits

241.India has become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and development(EBRD). The headquarters of the EBRD is located in

Ans:London

242.Which state govt has announced "Mukhyamantri Mahila Kosh " Scheme under which unmarried women above 50 years of age will be given pension?

Ans:Madhya Pradesh

243.The name of Manu Bhaker is associated with which of the following games? He won a gold medal in the game recently.

Ans:Shooting

244.In 2017, the India-China bilateral trade reached.

Ans:$84.44billion

245.The RBI has imposed a penalty of Rs50 mn on which of the following payments bank for violating operating guidelines and know your Customer(KYC) norms?

Ans:Airtel payments bank

246.The Central Govt has set up a steering committee to go into various issues relating to Fintech space in India. The committee will be headed by the Economic Affairs Secretary

Ans:Subhash Chandra Garg

247.Who among the following was arrested in the much hyped "INX media" case recently? he is accused of influencing the finance ministry officials for obtaining FIPB clearance for Indrani and Peter Mukerj

Ans:Karti Chidambaram

248.Telugu Desam Party(TDP) withdrew its ministers Ashok Gajapathi Raju and YS Chowdhary from the Union cabinet recently. Raju was Civil Aviation Minister while Chowdhary was Minister of State for

Ans:Science and Technology

249.An FPO is the issuance of shares to investors by a public company that is currently listed on a stock market exchange. What does the letter "F" denote in the term FPO?

Ans:Follow-on

250.The RBI has imposed a monetary penalty of Rs 40 lakh on which bank for non-compliance with its directions on detection and impounding of counterfeit notes?

Ans:SBI

251.Who among the following has started a new venture investment fund called "10100" to invest in emerging technologies in countries such as India and China?

Ans:Travis Kalanick

252.The Pench National Park is situated in Seoni and Chhindwara districts of which of the following states?

Ans:Madhya Pradesh

253.The world wildlife Day is observed every year on

Ans:03 Mar

254.Under the RBI Act, 1934, the RBI is required to pay the govt its surplus after making provision for

Ans:contribution to staff and superannuation fund,depreciation in assets, bad and doubtful debts

255.The RBI imposed a monetary penalty of Rs 40 lakh on which bank for non-compliance with its directions on direction and impounding of counterfeit notes?

Ans:SBI

256.Public sector banks have begun to rationalise their overseas operations. Which of the following banks has the largest number of overseas branches(52)?

Ans:State Bank of India

257.The Buddhist Community in Which of the following states celebrated the silver jubilee of the "Losar Festival" at the Nyokum Lapang Ground recently?

Ans:Arunachal Pradesh

258.Raut Nacha is a traditional folk dance usually done by Yadavs as a symbol of worship to Lord Krishna. This dance form is popular in

Ans:Chhattisgarh

259.Who among the following has won the 2018 Pritzker Architecture Prize, the Nobel equivalent for the field?

Ans:Balkrishna Doshi

260.Which of the following refers to a sustained decline in the price level of goods and services?

Ans:Deflation