21.The most abundant gas in the Earth's atmosphere is.
Ans:Nitrogen
22.The pH value of pure water is.
Ans:7 (neutral)
23.Which gas is released during photosynthesis?
Ans:Oxygen
24.The lightest element in the periodic table is.
Ans:Hydrogen
25.Rust is chemically known as.
Ans:Iron oxide
26.Which acid is present in the human stomach?
Ans:Hydrochloric acid
27.The chemical name of baking soda is.
Ans:Sodium bicarbonate
28.Diamond and graphite are allotropes of.
Ans:Carbon
29.The powerhouse of the cell is.
Ans:Mitochondria
30.The basic structural and functional unit of life is.
Ans:Cell
31.The largest organ of the human body is.
Ans:Skin
32.The number of bones in an adult human body is.
Ans:206
33.Which vitamin is produced in the body when exposed to sunlight?
Ans:Vitamin D
34.The red colour of blood is due to.
Ans:Haemoglobin
35.Which part of the plant conducts photosynthesis?
Ans:Leaf (chloroplast)
36.The deficiency of which vitamin causes scurvy?
Ans:Vitamin C
37.The human heart has how many chambers?
Ans:Four
38.Insulin is produced by which organ?
Ans:Pancreas
39.The gas responsible for the greenhouse effect is mainly.
Ans:Carbon dioxide
40.The ozone layer protects the Earth from.
Ans:Ultraviolet radiation