General science Bits

1......... energy is the energy possessed by a body by virtue of its state.

Ans:Potential

2.Which of the following converts electrical energy into mechanical energy.

Ans:Electric motor

3.Which one converts mechanical energy into electrical energy.

Ans:Generator

4.Electric charges in motion produce.

Ans:Magnetic field

5......... energy is the energy possessed by a body by virtue of its state.

Ans:Potential

6.Which of the following converts electrical energy into mechanical energy.

Ans:Electric motor

7.Which one converts mechanical energy into electrical energy.

Ans:Generator

8.Electric charges in motion produce.

Ans:Magnetic field

9.The SI unit of force is.

Ans:Newton

10.The SI unit of electric current is.

Ans:Ampere

11.The SI unit of power is.

Ans:Watt

12.The speed of light in vacuum is approximately.

Ans:3 x 10^8 m/s

13.Which instrument is used to measure atmospheric pressure?

Ans:Barometer

14.The device used to measure electric current is.

Ans:Ammeter

15.The bending of light as it passes from one medium to another is called.

Ans:Refraction

16.Which mirror is used as a rear-view mirror in vehicles?

Ans:Convex mirror

17.The unit of electrical resistance is.

Ans:Ohm

18.Sound cannot travel through.

Ans:Vacuum

19.The chemical symbol of gold is.

Ans:Au

20.The chemical formula of common salt is.

Ans:NaCl