General awareness Bits

201.Who among the following was popularly known as "Gurudev"?

Ans:Rabindranath Tagore

202.Which of the following is also used to heat food in kitchen?

Ans:Microwaves

203.The removal or loosening of restrictions on something, typically in an economic or political system, is termed as

Ans:liberalisation

204.The ninth Sikh Guru, Guru Tegh Bahadur, was beheaded in 1675 in Delhi on the orders of the Mughal emperor

Ans:Aurangzeb

205.Jay Prakash Narayan had proposed which of the following in India?

Ans:Partyless democracy

206.The Prime Minister Kisan Sampada Yojana is govt's flagship programme for boosting investment in

Ans:agro-marine processing

207.which of the following is the 'most invited' nation(as chief guest) during India's Republic day celebraions so far?

Ans:France

208.What amount has been allocated by the govt for the MGNREGA scheme for the fiscal year 2018-19?

Ans:Rs55,000

209.What is the SI unit for the intensity of light?

Ans:Cadela

210.The mamlunk Dynasty was founded by who among the following?

Ans:Qutb ud-din Aibak

211.Which of the following devices sends and receives data over telephone lines?

Ans:Modem

212.Which of the following is an instrument used for measuring electric current in units of ampere?

Ans:Ammeter

213.Which of the following is NOT Correct with respect to the post of the Prime Minister of India?

Ans:PM must be a member of the Loksabha.

214.Rohit Sharma hit his third double-century, playing against Sri Lanka in which of the following stadiums in 2017?

Ans:PCA Stadium, Mohali

215.In the recent past, New Delhi had witnessed the menace of air pollution and smog. which of the following is Not one of the factors responsible for the same?

Ans:Thin population in the capital

216."Mitra Shakti" is the name of a joint military training exercise conducted regularly between India and

Ans:Sri Lanka

217.When a govt agency, especially courts, acts on its own congnisance, it is said to be acting

Ans:Suo Motu

218.who among the following discovered the hormone insulin with Charles H Best?

Ans:Frederick Banting

219.Which of the following diseases is caused by protozoa

Ans:Malaria

220.Which of the following diseases is caused by protozoa

Ans:Malaria